Coach Marinda

5 tips voor een gezondere leefstijl

Gezonde leefstijl tips

Elke dag hoor je de wekker afgaan en elke dag weer kost het je moeite om dat been er uit te gooien. Even snoozen, nog even je telefoon checken onder de dekens en dan na 20 minuten gestresst uit bed stappen omdat je eigenlijk nu een beetje laat bent …

Elke keer wanneer er weer eens een collega, 1 van de 200, jarig is kun je het niet weerstaan dat gebakje te pakken. Je weet dat je nu het merendeel van de dagen dat gebakje op snoept en dat het eigenlijk niet goed is, maar toch doe je het.

Elke avond wanneer je op de bank zit bedenk je jezelf, nadat je een fitgirl / boy voorbij scrolt, ‘eigenlijk moet ik nu bewegen in plaats van zitten’. Maar toch doe je het niet.

Elke keer hoor je dat ene stemmetje zeggen ‘ ahjoh, wat maakt het uit ‘ 

En misschien maakt die ene keer ook niet uit, maarja, elke dag … ?

Wat nu als ik je vertel dat je met een paar kleine aanpassingen, een paar kleine stapjes in de goede richting, dat stemmetje in je hoofd kan dempen. Dat het volume op 0% gaat zodat je hem niet meer hoort.

Wat nu als ik je vertel dat je met een paar kleine aanpassingen jezelf makkelijker uit bed tilt, je beter kan kiezen wat goed is voor je lijf en hoe je bewegen makkelijker kan vinden?!

Voel je je aangesproken? Lees dan vooral even verder!

Denk je, ‘ja je lult maar verder, ik verander lekker niks en ik blijf lekker klagen’, dan zeg ik; ‘oke, doe je ding maar val mij niet lastig.’

Deel dit bericht in je netwerk

1: Veggies

Nee, je hoeft geen alternatieve vegetariër te worden die zelf gebreide kleding draagt (niks tegen overigens hoor)  Maar van een beetje extra groenten op je bord is gewoon nog nooit iemand slechter geworden.

Waarom begin je niet met het eten van minimaal 6 verschillende groenten per dag. Let niet op de hoeveelheid maar puur de variatie. Al stop je het in een mini salade of een smoothie, het maakt niet uit.

Als vervolg stap kun je de hoeveelheid op schalen totdat je voedingsinname uit c.a. 50 a 60 % groente bestaat

2: Sluit je beeldscherm

We hebben het allemaal. Een smartphone, een te grote tv, een tablet, felle led lampen en dan ook nog je laptop.

Super fijn dat we deze technologie hebben maar ze brengen allemaal 1 groot nadeel met zich mee. De lichtstraling. 

Ons lichaam is gevoelig voor het soort licht wat we opvangen, zo kan je lichaam bepalen of het tijd is om al slaaphormonen aan te gaan maken of dat je nog lekker actief mag zijn.

Nu we steeds meer kunstmatig licht om ons heen hebben (lees: beeldschermen) wordt dit proces vaak behoorlijk verstoord. Dit resulteert in een nachtrust van minder goede kwaliteit. 

Nu denk je misschien ‘ja maar zodra ik op bed lig slaap ik tot de volgende ochtend dus dat zal allemaal wel’. Echter is het wel zo dat wanneer je je niet fit en energiek v

oelt op andere momenten van de dag, de oorzaak in jouw slaapgedrag kan liggen.

Ik ga er even vanuit dat wanneer je dit leest je dus momenten hebt dat je niet tevreden bent over jouw energieniveau 😉

Een mooie en opzich makkelijke oplossing is hiervoor het vermijden van kunstlicht in de avond uren. Gebruik warm licht in je huis (die gele bolletjes) om ook hiermee een signaal aan je lichaam te geven dat hij mag ontspannen.

Tevens, en die gebruik ik zelf ook, heb je ook brillen voor s avonds. deze filteren het licht waardoor het minder hard op je ogen komt. Brillen met een blauw licht filter (ook wel computerbrillen genoemd) zijn perfect en tegenwoordig in heel veel modieuze modellen te krijgen!

Of installeer Flux op je laptop of desktop

3: Beweeg

Dit weet je eigenlijk wel toch?!

Heb je een kantoorbaan (of een thuiswerkachterdelaptop baan) dan is de kans groot dat je meer dan de helft van de dag zittend doorbrengt. Aantal tips die je kunt gebruiken om actiever te zijn, wedden dat je je fitter en energieker voelt en vervolgens beter je werk kan doen?

  • Sta tussendoor op, maar 15 squats of loop je trap op en af. Zet bijvoorbeeld even je wasmachine aan of ruim je vaatwasser leeg.

Laat elk uur een wekker afgaan en beweeg minimaal 2 minuten.

  • Zet je favoriete nummer op, doe je gordijn dicht als je wilt, en dans het hele nummer je helemaal suf.
  • Trek je schoenen aan en loop een blokje om. 5 minuutjes een frisse neus halen doet wonderen!

4: Drink

Je lichaam bestaat uit 50 a 60 % water! Op zich logisch dat ons lichaam dus het drinken van water erg fijn vind.

Je zult vast wel eens het advies van de 2 liter water per dag gehoord hebben en dat je dacht, ja hallo dat is behoorlijk veel!

Maar wat nu als ik je zeg dat dat misschien helemaal niet nodig is? Wat nu als ik jou vertel dat als je het voor elkaar krijgt je voeding uit c.a. 60% groente laat bestaan je automatisch al een groot deel van dit vocht binnen krijgt?!

Een komkommer bijvoorbeeld kan uit maarliefst 97% vocht bestaan, een wortel haalt vaak de 90% en zelfs bloemkool heeft een vochtgehalte van c.a. 95%.

Snap je hem? 😉

Als je dan ook nog eens 3 a 4 keer per dag bij de kraan wat glazen water weg drinkt kan ik je garanderen dat je vochtinname wel oké is!

5: Slaap

We hadden het al even over je slaap bij tip 3, maar ook het aantal uur slaap wat je krijgt speelt een belangrijke rol voor je leefstijl.

Voor jongere mensen geldt wellicht dat ze met minder slaap kunnen functioneren, ik kon in ieder geval op mijn 18e tot 4 uur in de nacht dansen om vervolgens om 8 uur weer te gaan werken. Dat ging prima dacht ik!

Maar toch is dit niet het functioneren wat je graag zou willen. Want de dag erna, hoe oud je ook bent, ben je niet 100% hersteld. Je hebt waarschijnlijk minder focus, minder uithoudingsvermogen en bovenal zit je de halve dag te gapen.

Als je dus om 6 uur elke dag moet opstaan, zorg dan gewoon dat je tussen 10 en 11 op bed ligt. Je weet al dat je geen beeldschermen meer moet gebruiken dus de kans dat je dan ook daadwerkelijk kan slapen is wordt dan een stuk groter. Geen excuses meer dus!

Oke, dus beetje meer groenten, een wekker om je zit billen weg te werken en te bewegen, 3 keer per dag een paar glazen water achter elkaar en s avonds een beetje oppassen met kunstlicht waardoor je op tijd je bedje in kunt kruipen.

Hoppa, 5 makkelijke aanpassingen die je snel op weg helpen om jezelf fitter en energieker te voelen.  

Ben je opzoek naar meer tips of hulp? Check mijn Instagram waar ik je wekelijks nieuwe info, tips en informatie geeft om jouw reis naar een gezonder leven makkelijker maakt.

Of stuur me gewoon een berichtje, e-mail of een doe een belletje en we kijken samen naar jouw struikel punten en ik geef je direct advies.

Ontdek meer

Je leefstijl een boost geven?

Neem contact op en we bespreken samen je doelen.

Home_Beweging